Chiptuning FAQ

Overweegt u uw auto te laten chippen?

We begrijpen dat u veel vragen heeft over chiptuning en hoe dit in zijn werk gaat.

In deze Chiptuning FAQ hebben we de meest gestelde vragen over chiptuning verzameld.

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met onze klantenservice.

Onze gespecialiseerde medewerkers helpen u graag verder.

Auto chiptuning is het softwarematig verhogen van het motorvermogen.

Elke auto heeft tegenwoordig een motor management, ook wel ECU genoemd. Hierin staat alle informatie opgeslagen die nodig is om de motor te laten doen wat u ervan vraagt. Iedere moderne auto is voorzien van een geïntegreerde ecu en software die alle onderdelen aansturen. Deze staan zo ingesteld dat iedere gemiddelde bestuurder op een ‘normale’ manier kan rijden en dat je natuurlijk niet te hard kan.

Om de motor van uw auto betere prestatie te laten leveren is chiptunen een mogelijke optie. Het geeft de mogelijkheid om de motor zuiniger, krachtiger maar ook sneller te maken. Het is daarom ook een van de bekendste manieren om uw motor te optimaliseren.

ProCarTech staat bekend als de expert op het gebied van auto chiptuning in Flevoland en zeker als de plek voor chiptunen in Almere. En dat is niet gek. Chiptuning biedt namelijk veel voordelen:

  1. Je auto krijgt een hogere topsnelheid.
  2. Je hebt veel meer vermogen en kan zwaardere ladingen vervoeren en trekken.
  3. 0-100 km/u wordt vele malen sneller. De acceleratie ervaart een ongekende verbetering.
  4. Minder brandstofgebruik. Zolang je normale snelheden aanhoudt zal chiptuning voor een beter functionerende auto zorgen die minder verbruikt.        
  5. De auto zal veel soepeler rijden.

Elke motor heeft een maximum vermogen wat die kan presteren. In fabrieken worden deze resultaten uitvoerig gecontroleerd, zodat er geen fouten kunnen ontstaan wanneer de auto’s gemonteerd en verkocht worden. Een zogenaamde ‘veiligheidsmarge’ wordt hiervoor ingesteld voor elke motor. Dat houdt in dat de prestaties van de motor beperkt worden tot zo een bepaald niveau, dat er geen problemen kunnen ontstaan met de motor. De reden hiervoor is zodat de motor onder zware omstandigheden en met slechte vloeistoffen waaronder olie en brandstof alsnog goed kan presteren. Het is vaak het geval dat de veiligheidsmarge ver onder de maximale grens ligt van wat de motor feitelijk aankan. Met auto chiptuning zoeken we niet die grens op, maar verhogen we wel de statistieken zo hoog mogelijk dat de motor het daadwerkelijk ook gewoon nog gemakkelijk aan kan.

Wanneer u besloten heeft om uw auto te gaan chiptunen, moet dit natuurlijk gebeuren bij een betrouwbare tuner die verstand heeft van wat hij of zij doet. Laat u dus altijd goed informeren voordat u aan chiptunen begint en zorg dat deze persoon altijd uw vragen kan beantwoorden. Als de chiptuning niet goed gebeurt en het gaat fout, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw motor. Probeer dus altijd goed op te letten bij wie u uw auto laat chiptunen.

Voor elk soort prestatie staan er dus grenzen vastgesteld op de ECU-module. Wanneer u chiptuning op uw auto toepast dan worden deze grenzen geoptimaliseerd naar hogere waarden. Zodat u zuiniger rijdt, en de motor sneller en soepeler motor draait. Uw motor wordt dus geoptimaliseerd en zal over het algemeen aangenamer presteren. 

Gewoonlijk wordt de motor na een chiptuning zo een 5 tot 10% zuiniger mits dezelfde rijstijl als voor de chiptuning toegepast wordt. Het probleem hiervan is vaak dat de motor meer vermogen krijgt, dat die extra vermogen ook gebruikt zal worden. Het verbruik zal in dit geval dan juist meer worden in plaats van minder. Als u na uw auto chiptuning dezelfde rijstijl toepast als voor uw chiptuning dan zal er geen probleem zijn en zal de motor gegarandeerd zuiniger presteren.

Op elke motor is een zogeheten veiligheidsmarge toegepast met als reden zodat de motor onder extreme gevallen met slechte vloeistoffen alsnog kan presteren. De motor zit ‘veilig’ onder de daadwerkelijke grens van maximum prestaties. Bij auto chiptuning worden de prestaties van de motor geoptimaliseerd, waardoor de veiligheidsmarge wordt verkleind.

De prestaties komen dus dichter in de buurt van de daadwerkelijk grens van wat de motor aan kan. Omdat de motor niet meer onder de veiligheidsmarge zit kan in het geval van slechte vloeistoffen, slecht of geen onderhoud, extreem rijgedrag schade toe richten aan de motor. Als u na de chiptuning zorgt dat de juiste vloeistoffen in de motor zitten en de auto goed onderhouden blijft. En daarnaast niet al te extreem rijgedrag wordt vertoont, dan zal er geen enkel probleem zijn.

Hoeveel vermogen krijgt mijn auto?

Selecteer je merk en model in onze tool en je ziet direct hoeveel vermogen jouw auto erbij krijgt.


Chiptuning offerte aanvragen?
Wat is chiptuning
Auto tunen